book review The starless sea erin morgenstern
Lezen

The Starless Sea – Erin Morgenstern

Diep onder de aarde, aan de oevers van the Starless Sea (de Sterloze Zee?), bevindt zich een doolhof van tunnels en kamers gevuld met verhalen. De toegangen tot dit heiligdom zijn vaak verborgen, soms op de grond van een bos, soms binnenshuis, soms gewoon in het zicht. Maar zij die zoeken zullen vinden. Hun deuren wachten op hen.

Ik weet niet goed hoe ik je over dit boek moet vertellen. Mijn ervaring tijdens het lezen ging van het ene uiterste naar het ander.

Tijdens het lezen van de eerste helft van dit boek heb ik verschillende keren overwogen om het gewoon opzij te leggen. Ik raakte maar niet gehecht aan het verhaal en toch was er iets dat me iedere keer weer overtuigde om verder te lezen.

Na het lezen van Het Nachtcircus wist ik dat ik klikte met de manier waarop Erin Morgenstern schrijft. Dat was de grootste factor die me niet liet opgeven. Het idee dat ik het mooiste boek dat ik bezit niet zou uitlezen was overdragelijk. Dus las ik verder.

En wat een geluk dat ik niet gewoon heb opgegeven!

Ik deed drie weken over de eerste helft maar las de rest in twee dagen uit.

Ik bevind me dus in een tweestrijd. Het is duidelijk dat niet iedereen fan zal zijn van dit boek. Toch zou ik je aanraden om het te proberen.

Mijn grootste frustratie is meteen ook wat het boek zo goed maakt. Er is gewoon zo veel, teveel misschien op sommige momenten. Ieder hoofdstuk van de rode draad wordt onderbroken door een verhaal of een stukje van een verhaal uit één van de boeken die Zachary in handen krijgt. Deze intermezzos zijn prachtig en heel goed geschreven maar ze onderbraken wel steeds het algemen verhaal…

Toen ik het boek uit had, bleef ik achter met een heleboek vragen. Misschien denk ik er gewoon teveel over na. Ik ken mezelf 🙂 en dingen overdenken is iets waar ik echt heel goed in ben…

Eigenlijk moet je dit boek een paar keer lezen voor je het volledige plaatje krijgt. Als je daarvoor open staat, denk ik dat je zeker van dit boek gaat genieten. Nu ik erop terugkijk, doet het er eigenlijk niet toe dat ik er veel moeite voor hem moeten doen. Ik kan niet anders dan dit boek 5 sterren geven. 

Heb jij het gelezen?

Wat vond je ervan?

5/5
Waterstones Exclusive Edition
498 pages
Published November 5th 2019 
ISBN: 9781785176418

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *