top 10 favourite books of 2019
Lezen

Mijn 10 favoriete boeken van 2019

2019 was niet het beste jaar ooit. Niet op leesvlak en eigenlijk ook niet algemeen gezien. Maar nu staan we hier. Een nieuw jaar vol nieuwe mogelijkheden. En weet je, ik wil gewoon het voorbije jaar afsluiten. Dus zonder hier nog verder en in detail een hele inleiding te gaan schrijven, zijn hier mijn 10 favoriete boeken van het afgelopen jaar.

review mythos stephen fry

Mythos door Stephen Fry (gelezen in januari 2019)

Als je zo’n beetje weet wat ik graag lees, dan zul je weten dat ik niet kan weerstaan aan boeken die rond mythes draaien. Misschien ken je Het Lied van Achilles of Circe van Madeline Miller wel? Die vond ik geweldig! Dus wanneer ik over dit boek hoorde, wist ik meteen dat ik het wilde lezen.

Niet alleen het onderwerp maar ook de schrijver sprak me aan. Stephen Fry is super interessant en ook heel erg grappig. Eerlijk? Ik zou dagenlang naar hem kunnen luisteren. Terwijl ik dit boek aan het lezen was, leek het echt alsof hij naast me zat om me de verhalen te vertellen. Hij is duidelijk op de pagina’s aanwezig, zijn humor is overal, doorheen het volledige boek, tot de laatste pagina.

He writes as he talks. I could hear his voice in my head as I was reading. His little jokes made me laugh out loud several times.

Hij schrijft 

Echt van genoten. Het volgende boek (Heroes) wil ik ook graag lezen!

review the seven husbands of evelyn hugo taylor jenkins reid

The Seven Husbands of Evelyn Hugo door Taylor Jenkins Reid (Gelezen in maart 2019)

Een heleboel mensen hebben “Daisy Jones and The Six” op hun ‘favoriete boeken van het jaar’ lijstje staan maar ik verkies toch Evelyn Hugo. Ik ben door dit boek heen gevlogen. En nee het is niet perfect maar het verhaal greep me vast en liet me niet los tot ik de laatste pagina omsloeg.

Zelfs bijna een jaar later kan ik je nog steeds niet zeggen of ik Evelyn nu graag heb of niet. Ze is geen aangenaam persoon maar wel een interessant personage om over te lezen. Haar haten is dus gemakkelijker gezegd dan gedaan.

review flight to arras antoine de saint exupéry

Flight to Arras door Antoine de Saint-Exupéry (gelezen in april 2019)

Ja, dit is de man die ook De Kleine Prins schreef. Hij was piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dit boek vertelt over de vreselijke dagen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar de val van Frankrijk een kwestie van dagen was maar een handvol Franse piloten toch verder tegen Duitsland bleef strijden.

Dit boek liet me ademloos achter… De manier waarop hij beschrijft hoe hij over een brandend Frankrijk vliegt, brak mijn hart. Het is altijd een beetje vreemd om te zeggen dat een boek “goed” is als het vreselijke dingen beschrijft. Toch kan ik dit boek niet anders omschrijven dan prachtig.

Tot ongeveer halverwege dacht ik echt dat ik een nieuwe favoriet in mijn handen had, maar toen werd het allemaal nogal prekerig en dat verpeste het voor me. Toch zou ik je aanraden om dit boek te lezen, als je er de kans toe krijgt.

review Good Omens Terry Pratchett, Neil Gaiman

Good Omens door Terry Pratchett & Neil Gaiman (Gelezen in april 2019)

Wat een grappig boek! Grappig en slim. Ik kan je er niet veel over vertellen zonder zaken te gaan verklappen dus als je van Engelen en Demonen houdt en misschien ook van een misplaatste Antichrist… dan is dit een boek voor jou.

Ik heb ondertussen ook de tv-serie kunnen bekijken en vond hem helemaal top. Er is niet zoveel veranderd aan het verhaal, het heeft hier en daar gewoon een update gekregen. En David Tennant doet erin mee… als dat je niet overtuigt, dan weet ik niet wat ik nog meer kan zeggen 😉

review Pann's Labyrint Guillermo del toro cornelia funke

Pan’s Labyrinth: The Labyrinth of the Faun door Guillermo Del Toro & Cornelia Funke (Gelezen in juni 2019)

Ik moet toegeven, toen ik dit boek van de postbode overhandigd kreeg, werd ik toch een beetje emotioneel. Wat een geluk dat ik een proefversie mocht ontvangen. Ik heb de eerste pagina waarschijnijk tien keer herlezen, zelfs één keer luidop voor mijn man (die waarschijnlijk ondertussen dacht dat ik gek geworden was).

Pan’s Labyrinth is één van mijn favoriete films aller tijden. De combinatie van historische feiten en donkere sprookjes is echt helemaal mijn ding. Meestal gaat het omgekeerd, lees ik eerst het boek en maken ze er dan een adaptatie van die ik meestal niet geweldig vind. Hier heb ik de film al een miljoen keer (klein beetje overdreven maar toch) bekeken toen ze bekend maakten dat er een boekversie van kwam.

Gelukkig vond ik ook het boek geweldig. Ook al wist ik perfect wat er zou gaan gebeuren. Er werden veel details toegevoegd en ook de personages kregen extra achtergrond. Het was… fantastisch.

Heb je de film nog niet gezien, of heb je hem wel al gezien en wil je meer? Lees dan zeker dit boek! 

review Little Beach Street Bakery Jenny Colgan

Little Beach Street Bakery door Jenny Colgan (Gelezen in september 2019)

En dan nu iets compleet anders.

Ik leende dit boek van een collega nadat ze mij er al verschillende keren over had verteld. 

Het verhaal gaat over een vrouw die niet gelukkig is in haar huidige situatie en haar leven een compleet andere wending geeft. Er komt wat romantiek in voor maar het gaat toch vooral over haar zoektocht naar een leven waar ze zich goed bij voelt.

Het verhaal was niet echt nieuw of verrassend maar ik heb het echt graag gelezen. En soms moet je gewoon iets lezen dat je hart een beetje warmer maakt… toch?

Chocolat door Joanne Harris (gelezen in September 2019)

Ik vond dit boek een hele tijd geleden in een tweedehandswinkel en kon hem niet laten liggen omdat ik al zo van de film had genoten. Het is algemeen geweten dat 99% van de tijd, het boek beter is dan de film, dus mijn verwachtingen waren nogal hoog. Toch duurde het een hele tijd voor ik hem eindelijk uit mijn boekenkast plukte. Zo lang zelfs, dat ik me de film nog nauwelijks kon herinneren en misschien was dat wel goed ook. Ik vond het boek echt geweldig.

Het bevat magie en sterke vrouwen en slaagde erin de sfeer van Franse gezelligheid te creëren, met als kers op de taart een ‘naar chocolade smakende” afwerking. Het was nog zoveel beter dan hoe ik me de film meende te herinneren. De personages waren stuk voor stuk goed geschreven en tegen het einde van het boek had ik ook echt het gevoel dat ik hen persoonlijk kende.

Ik ben zo blij dat ik het eindelijk gelezen heb. Ik krijg spontaan zin om hem opnieuw te gaan lezen!

review The Nickel Boys Colson Whitehead

The Nickel Boys door Colson Whitehead (gelezen in September 2019)

September was echt een geweldige lees-maand. Misschien wel de beste die ik in 2019 heb gehad.

Dit is het eerste boek door Colson Whitehead dat ik las. Ik heb The Underground Railroad nog in mijn boekenkast staan en hoop dat ik die dit jaar zal kunnen lezen.

Dit boek is gebaseerd op waargebeurde feiten en dat maakt alles nog zoveel pijnlijker wanneer je het leest. Er zit echt zoveel pijn in dit boek. Maar hoe afschuwelijk het ook is, ik kon niet stoppen met lezen. Colson Whitehead is een meester-verteller. Hij weeft een interessant verhaal dat hij dan eventjes volledig op zijn kop zet. Het einde verraste me (dat gebeurt niet meer zo vaak!) en ik herinner me dat ik de laatste zinnen voor de epiloog verschillende keren heb gelezen omdat ik niet kon geloven wat hij me net had gelapt. 

Een geweldig boek door een geweldige schrijver.

review heartstopper alice oseman

Heartstopper I & II door Alice Oseman (gelezen in Oktober 2019)

Ah jongens, wat ben ik blij dat ik jullie over deze boeken mag vertellen!

Ik kocht volume I tijdens mijn solo verjaardagstrip naar Londen en las het die avond in één ruk uit in mijn hotelkamer. Ik was natuurlijk een complete idioot geweest en kwam er pas achter dat dit nog maar een eerste deel was en niet een compleet verhaal zoals ik eerst dacht. Ik was er kapot van!

Gelukkig kon ik de volgende dag volume II vinden net voor ik op de Eurostar naar huis stapte! Wat een geluk! Ik begon meteen weer te lezen (terwijl ik op mijn trein wachtte) en had hem al uit nog voor ik Londen achter me liet.

Dit is zonder twijfel één van de schattigste boeken die ik ooit heb gelezen. Ik hou zoveel van de personages en ben momenteel heel erg ongeduldig aan het wachten op volume III die op 6 februari uitkomt. Nog even volhouden dus!

review the arrival by Shaun Tan

The Arrival door Shaun Tan (gelezen in Oktober 2019)

Ik heb dit boek eigenlijk altijd al willen lezen, en met altijd al bedoel ik natuurlijk sinds het in 2007 werd uitgebracht. En met lezen bedoel ik… tja, lezen maar dan op een andere manier. Er staan namelijk geen woorden in dit boek, enkel tekeningen.

Ik vond een exemplaar van dit boek in mijn lokale bibliotheek en ja dat was dus de Nederlandstalige versie… alleen is het enige dat werd vertaald de titel aangezien er dus geen woorden zijn. Kortom dit moet zowat de goedkoopste vertaling aller tijden zijn.

Als je dit boek ooit tegenkomt, doe me dan een plezier en lees het even? Het gaat over een man die een beter leven wil maken voor zichzelf en zijn familie. De boodschap is universeel en de woordloze pagina’s zijn gevuld met tekeningen die iedereen zal begrijpen, ongeacht welke taal je spreekt of waar je precies vandaag komt.

Het maakte me aan het lachen en aan het huilen. De tekeningen zijn onwaarschijnlijk mooi.

Dus wanneer je het eindelijk gelezen hebt, laat het me dan even weten? Dan kunnen we er samen om huilen.

En dat was het, mijn favoriete boeken van 2019. Heb jij al enkele van mijn favorieten gelezen? Wat vond je ervan? En wat waren jouw favoriete boeken van 2019?

Ik wens jullie alvast een prettig leesjaar toe!

Tot gauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *